Secundaire arbeidsvoorwaarden en incentives: de belangrijkste trends in 2025
Mei 07, 2025 Geschreven door Natascha Ossewaarde
Op een steeds competitievere arbeidsmarkt moeten bedrijven meer moeite doen om personeel te vinden en te behouden. Daarom investeren veel bedrijven in aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, incentives en discretionaire voordelen om toptalent aan te trekken en aan zich te binden. Deze extra’s zijn een strategische manier om de werktevredenheid te vergroten en het werkgeversmerk te versterken. In deze blog lees je de belangrijkste trends in 2025 op het gebied van werknemersvoordelen.
Het verschil tussen secundaire arbeidsvoorwaarden en incentives
Een korte opfriscursus: wat is ook alweer het verschil tussen secundaire arbeidsvoorwaarden en incentives?
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaste extra’s naast de primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in een arbeidscontract of de cao en vaak hetzelfde voor werknemers in vergelijkbare functies. Ze zijn zeer geschikt om nieuw talent te werven en aan je bedrijf te binden.
- Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bovenwettelijke vakantiedagen, een pensioenregeling, reiskostenvergoeding, een laptop, smartphone of auto van de zaak, een thuiswerkregeling of budget voor opleiding.
Incentives zijn beloningen om bepaald gedrag te stimuleren. Werknemers krijgen bijvoorbeeld een incentive als ze een belangrijke prestatie behalen. In tegenstelling tot secundaire arbeidsvoorwaarden zijn incentives meestal individuele beloningen (of een beloning voor een teamprestatie). Daarnaast is een incentive tijdelijk of eenmalig en daarmee een geschikte stimulans om werknemers te motiveren.
- Voorbeelden van incentives zijn een extra vrije dag, prestatiegerichte bonus, cadeaubon, verkoopcommissie of een teamuitje.
Vanuit het perspectief van HR en werkgevers zijn deze voordelen geschikt om talent aan te trekken en te behouden, het moreel van werknemers te verhogen en de algehele tevredenheid op de werkplek te vergroten. Daarnaast creëert het een concurrentievoordeel.
Wat zijn discretionaire voordelen?
Naast secundaire arbeidsvoorwaarden en incentives is er nog een derde type beloning, namelijk de zogeheten ‘discretionaire voordelen’. Deze voordelen worden op vrijwillige basis aangeboden door een werkgever. Dat betekent dat de werkgever bepaalt:
- Welke voordelen een werknemer krijgt
- Wanneer het voordeel wordt verstrekt
- Onder welke voorwaarden het wordt verstrekt.
Er is dus geen wettelijke verplichting, vaste regeling of maatstaf. Een werkgever verstrekt een discretionaire bonus meestal om zijn of haar waardering te uiten.
Daarmee zijn ook discretionaire voordelen een slimme manier om werknemers te motiveren. Het is bij discretionaire voordelen wel extra belangrijk om transparant te zijn, om een gevoel van oneerlijkheid bij andere werknemers te voorkomen.
Voorbeelden van discretionaire voordelen zijn een eenmalige (contante) bonus, cadeaubonnen of extra vakantiedagen.
Meer nadruk op werk-privébalans: een belangrijke trend voor HR en werkgevers
Steeds meer werknemers geven de voorkeur aan persoonlijk geluk en mentale gezondheid boven traditionele carrièredoelen. Dat blijkt uit de 21e editie van de Randstad Workmonitor, een onderzoek onder 27.000 werknemers wereldwijd.
Slechts 45% van de Nederlandse werknemers beschouwt zichzelf als ambitieus in hun carrière en 28% (tegenover 47% wereldwijd) geeft aan meer leidinggevende verantwoordelijkheden te willen.
Deze en andere cijfers uit het onderzoek laten zien dat werknemers steeds meer waarde hechten aan werk-privébalans en mentale gezondheid. Zo noemt 94% van de werknemers werk-privébalans (94%) een belangrijke factor. 80% noemt flexibiliteit in werkuren en verlof en 62% vindt locatie-flexibiliteit belangrijk. Voor HR en werkgevers is het slim om in te spelen op deze veranderende trend.
Trending werknemersvoordelen in 2025
Hier volgt een lijst met de belangrijkste trends op het gebied van extra’s en voordelen voor werknemers in 2025.
Ondersteuning voor fysieke en mentale gezondheid
Werknemers hechten steeds meer belang aan hun mentale gezondheid. Zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden dat 19% van de werknemers burn-out klachten ervaart. Als werkgever kun je hierop inspelen door counseling aan te bieden, therapie te vergoeden, of te investeren in mindfulness-apps. Maar ook bovenwettelijke vakantiedagen zijn een goede manier om in te spelen op een betere werk-privébalans.
Opvallende trend: er zijn in Nederland zelfs al bedrijven die onbeperkte vakantiedagen bieden. Werknemers mogen dan zelf bepalen hoe vaak en hoe lang ze vrij nemen.
Daarnaast is ook een goede fysieke gezondheid essentieel voor het (werk)geluk van werknemers. Veel bedrijven investeren daarom in bijvoorbeeld een fietsplan, ergonomisch meubilair, korting op de sportschool, massages op de werkplek, een fruitmand en gezonde snacks in de bedrijfskantine.
Remote of hybride werkopties
Flexibiliteit en op afstand kunnen werken is een topprioriteit geworden voor werknemers sinds de COVID-19-pandemie. Maar liefst 98% van de werknemers wil remote werken. Terwijl sommige bedrijven werknemers dwingen om fulltime terug naar kantoor te gaan, houden andere werkgevers vast aan hybride of remote opties.
Om werknemers aan je bedrijf te binden is het slim om deze opties te verkennen, net als thuiswerkvergoedingen en flexibele werktijden. Deze aanpak verbetert de werk-privébalans van werknemers. Het heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat je als bedrijf geografisch gezien kunt kiezen uit meer talent.
Financiële welzijnsprogramma’s
Economische onzekerheden wereldwijd maken financiële zekerheid een groeiende zorg. Dat biedt werkgevers de mogelijkheid om daar gericht op in te spelen.
Denk daarbij aan voordelen als toegang tot financiële adviseurs, workshops over financiële planning, spaarprogramma’s en hulp bij het afbetalen van studieleningen. Door financiële stress te verlichten, helpen bedrijven het persoonlijk welzijn en uiteindelijk de werkprestaties van werknemers te verbeteren.
Leren en ontwikkelen
Investeren in de carrièregroei van werknemers is altijd een goed idee. Steeds meer werkgevers investeren daarom in opleidingsbudget, AI-gestuurde trainingsplatforms en branche-specifieke certificaten.
Het mes snijdt dan aan twee kanten. Werknemers kunnen zich bijscholen en ontwikkelen in hun carrière, en als werkgever kun je opleidingsdoelen afstemmen op de behoeften van het bedrijf.
Duurzaamheidsinitiatieven
Uit een onderzoek van SCMR, in opdracht van Careerminds, blijkt dat steeds meer werknemers belang hechten aan duurzaamheid in hun keuze voor een werkgever. Zo vinden werknemers het belangrijk om voor een maatschappelijk verantwoorde organisatie te werken.
Populaire duurzame initiatieven zijn onder andere subsidies voor elektrische voertuigen, CO2-compensatieprogramma’s en betaalde vrijwilligersdagen. Deze voordelen spreken milieubewuste werknemers aan en versterken de reputatie van je bedrijf als een maatschappelijk verantwoorde werkgever.
Outplacement
Helaas is het soms noodzakelijk om personeel te laten gaan. Steeds meer bedrijven bieden daarom outplacement aan; een dienst speciaal voor werknemers die hun baan verliezen. Met outplacement worden zij professioneel begeleid bij het opnieuw oriënteren op de arbeidsmarkt en het vinden van een passende nieuwe baan.
Outplacement helpt niet alleen stress verminderen bij (ex-)werknemers, ze vinden doorgaans ook sneller een nieuwe baan dan wanneer ze de zoektocht alleen zouden doen.
Ook voor werkgevers biedt outplacement diverse voordelen. Met het aanbieden van outplacement kun je ontslagen werknemers op een goed georganiseerde manier laten gaan, wat de kans op rechtszaken of een slechte reputatie verkleint.
Daarnaast laat je aan overgebleven werknemers zien dat jouw organisatie goed voor het personeel zorgt. Iets dat je ook prima kunt gebruiken als argument om nieuw talent aan je organisatie te binden.
Wil je meer weten over outplacement en wat het kan betekenen voor jouw organisatie en werknemers? Of wil je sparren met Careerminds als outplacementpartner? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee.
Hulp nodig bij outplacement?
Bij Careerminds staan mensen op de eerste plaats. Daarom bieden wij gepersonaliseerde outplacementoplossingen voor leidingevenden op alle niveaus. Tegen lagere kosten en wereldwijd.