“Volg je eigen gevoel, niet een bedrijf of salaris” – interview met loopbaancoach Flor de Maria Paredes Mattos
Juni 18, 2025 Geschreven door Natascha Ossewaarde
Flor de Maria Paredes Mattos is loopbaancoach bij Careerminds. Ze helpt deelnemers aan het outplacementprogramma bij hun loopbaantransitie en biedt niet alleen een luisterend oor maar ook waardevolle adviezen. Haar doel is om deelnemers te helpen aan een nieuwe baan die ze niet alleen leuk vinden, maar waarin ze ook floreren.
De van oorsprong Peruaanse Flor woont al 45 jaar in Nederland, maar heeft het grootste deel van haar carrière in het internationale bedrijfsleven gewerkt. Die ervaring en talenknobbel nam ze mee naar Careerminds.
Ik mocht Flor interviewen om meer te weten te komen over haar ervaring als loopbaancoach, de outplacementsector, haar werk bij Careerminds en uiteraard haar belangrijkste carrière-adviezen.
Flor, kun je vertellen over je rol als loopbaancoach bij Careerminds?
“Bij Careerminds verzorg ik specifiek careercoaching, oftewel loopbaancoaching. Ik help mensen als zij hun baan kwijtraken en kampen met vragen als: wat nu? Wat wil ik? Wil ik hetzelfde blijven doen of iets heel anders? Waar ga ik een nieuwe baan zoeken en vooral: hóe vind ik een nieuwe baan?
Sommige deelnemers weten precies wat ze willen. Ze willen dezelfde baan, dezelfde rol, dus dan gaan we daar samen naar op zoek. Maar de meeste deelnemers gaan eerst door een proces. Een rouwproces is misschien een groot woord, maar wel een proces van verandering. Waarom is het zo afgelopen op mijn werk? Ik had het zo leuk… Lag het misschien aan mij? In die gevallen coach ik deelnemers eerst op persoonlijk vlak. Begeleid ik ze om bij hun gevoel te komen. En pas als ze er klaar voor zijn en de pijn van het ontslag enigszins is gezakt, gaan we kijken naar zelfreflectie: wat wil ik en waar liggen mijn krachten? Ook kijken we uiteraard naar zaken als: ziet mijn cv er goed uit? Hoe kan LinkedIn mijn sollicitatie ondersteunen en is mijn profiel nog up-to-date? Hoe schrijf ik een goede brief als ik solliciteer? Maar ook sollicitatiegesprek training.”
Wat kun je vertellen over je achtergrond voordat je bij Careerminds kwam werken? En hoe beïnvloedt dat je huidige werk als coach?
“Ik heb eerst 24 jaar fulltime in het internationale bedrijfsleven gewerkt in diverse rollen. Zo woonde en werkte ik in Frankrijk en Spanje en heb ik ook gewerkt voor Engelse, Japanse en Amerikaanse bedrijven.
Zo’n 12 jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar het ondernemerschap. Ik ben in het Verenigd Koninkrijk opgeleid tot coach en ben vervolgens voor mezelf begonnen als corporate & executive coach.
Die eerdere werkervaring pas ik toe in mijn coachtrajecten. Aangezien ik bij Careerminds zowel Nederlandse als buitenlandse deelnemers krijg voor outplacementtrajecten, heb ik met mijn internationale achtergrond zeker een pluspunt. Het geeft me de expertise om de cultuur van deelnemers te begrijpen, net als de arbeidsmarkt in hun land.
Van alle buitenlandse deelnemers aan het outplacementtraject bij Careerminds wil zo’n 90% in Nederland blijven werken. Maar 10% wil terug naar hun land van herkomst. Het is fijn dat ik ook die mensen kan helpen. Sommige deelnemers zeggen letterlijk: het voelt alsof ik met een gelijke praat. Dat vind ik een mooi compliment.”
Houd die internationale afwisseling je werk leuk?
“Ja, dat is superleuk, want de deelnemers bij Careerminds komen uit veel verschillende landen en ik coach in verschillende talen. ’s Ochtends heb ik bijvoorbeeld een sessie met iemand uit Spanje en ’s middags met een Hollandse dame. Dat is tevens één van de redenen dat ik zo graag voor Careerminds wilde werken. De diversiteit én dat ik eindelijk met Nederlandse deelnemers kon werken. Ik spreek zo vaak Engels in het dagelijks leven en in mijn werk, dat het voor mijn taalontwikkeling heel goed is om nu ook veel Nederlands te spreken.
Die behoefte is er overigens ook vanuit de deelnemers. Zij geven aan dat ze het heel prettig vinden dat ze een coach hebben die hun situatie begrijpt. Daarom werkt Careerminds met lokale coaches.”
Wat kunnen deelnemers verwachten van een samenwerking met een Careerminds-coach?
“Heel goede begeleiding op het gebied van outplacement. Ik raad mensen aan om er ook écht gebruik van te maken. Dit is je kans, nu wordt het betaald door je werkgever. Het is een kans om te ontdekken wat je nu echt wilt.
Ik zie het zo vaak, dat mensen al vijf, tien of zelfs twintig jaar bij hetzelfde bedrijf werken. Als ze dan ineens worden ontslagen, weten ze niet meer hoe ze moeten solliciteren. Hoe moet mijn cv eruit zien? Hoe pak ik LinkedIn aan? Tegenwoordig wordt er ook wel eens gevraagd om een sollicitatievideo in plaats van een traditionele brief. Hoe doe je dat? Allemaal zaken waar je professionele begeleiding in krijgt.
Outplacement is er ook als je er na je ontslag achter komt dat je al die tijd misschien toch niet op je plek zat. Dan vragen ze: ‘Flor, help me om te ontdekken wat ik nu écht wil. Zodat ik weer een ‘yes-gevoel’ van mijn werk krijg.’ Dat sparren vind ik heel leuk. Samen ontdekken welke rollen zouden passen.
Kortom, outplacement is een stukje hoop. Ik zie dat mensen door de begeleiding weer licht aan het eind van de tunnel zien. Veel deelnemers ervaren pijn, boosheid of onbegrip omdat ze zijn ontslagen. Ze zijn bang dat het misschien hun schuld was of dat ze niet goed genoeg waren. Je hebt dan een coach nodig om je door dat proces te helpen. En daarna kijken we verder naar de toekomst.
Als je een percentage zou kunnen geven, hoeveel mensen kiezen voor een carrièreswitch na een ontslag?
“Ik zou zeggen dat 40% een carrièreswitch overweegt. Zij lopen met vragen als: wat wil ik nu eigenlijk? Vond ik mijn werk wel echt zo leuk? De andere 60% wil blijven doen wat ze al deden.
Weet je wat het is, de meeste mensen kijken na hun studie vooral naar wat bedrijven te bieden hebben. Ze wegen het salaris of aardige collega’s zwaar mee in hun beslissing. Raken ook gewend aan een bepaald salaris na verloop van tijd. Maar ze kijken niet altijd vanuit zichzelf. Mijn advies is: kijk naar jezelf, reflecteer. Wat vind je leuk? Wat zijn je vaardigheden? Waar liggen je sterke kanten en ook je mindere? Vaak komen deelnemers tot de conclusie dat ze nooit hun sterkste kanten hebben aangeboord in hun eerdere baan. Dan zit je dus eigenlijk in de verkeerde job.”
Is er een deelnemer die je is bijgebleven?
“Jazeker. Ik coachte een prachtige jongedame. Letterlijk en figuurlijk. Ze had vier à vijf jaar voor een bedrijf gewerkt en werd ontslagen. Omdat ze niet uit Nederland komt, was ze bang dat ze nooit een nieuwe baan zou vinden. Naast het feit dat ze werkloos was, was haar onzekerheid haar grootste uitdaging. Zonde als je het mij vraagt, want ze had een goed cv en uitstekende werkervaring. In haar geval hebben we de eerste vier à vijf sessies besteed aan zelfvertrouwen terugwinnen. Mijn uitdaging was: hoe krijg ik jou zover dat jij in jezelf gaat geloven? Want als je naar een sollicitatiegesprek gaat en je gelooft niet in jezelf, dan gaat niemand je geloven.
Stel dat je een horloge moet verkopen waar je diep van binnen helemaal niet van houdt, dan gaat niemand het van je kopen. Zo werkt het met sollicitatiegesprekken ook.
Na vijf sessies zag ik verandering bij haar. Dat magische ‘AHA-moment’ noem ik het. Ze is gaan solliciteren en het is haar gelukt! En nog supersnel ook. Ze heeft slechts twee sollicitaties gedaan en heeft nu een leuke nieuwe baan.
Ook was er een dame van mijn leeftijd. Zij gaf aan geen hoge directiefunctie meer te willen. Haar letterlijke woorden: ‘op mijn leeftijd wil ik vooral nog doen wat ik leuk vind.’ Maar ook: ‘wie zit er nog op mij te wachten, op mijn leeftijd?’ Daarom wilde ze een lagere functie proberen. Ze solliciteerde en bedrijven wilden haar aannemen. Maar uiteindelijk kwam ze erachter dat ze de uitdaging miste. Ze besloot toch opnieuw te solliciteren op een directiefunctie en werd direct aangenomen. Ondanks de onzekerheid over haar leeftijd. Dat is outplacement ook, de kans om dingen te proberen en ontdekken.”
Is dat wat je blijft inspireren in je werk?
“Ja, het mooiste aan mijn werk is dat mensen weer gemotiveerd raken. Als coach geef je ze een stukje motivatie, een duwtje in de rug. Ze krijgen een sparringpartner met wie ze kunnen praten, bij wie ze gevoelig en echt kunnen zijn. Al moet ik sommige deelnemers daar eerst van overtuigen hoor. Soms zijn ze bang dat ik zaken doorbrief aan de werkgever of aan Careerminds, maar dat is niet zo. Ik ben neutraal en heb een beroepsgeheim. Alles wat je met mij bespreekt is vertrouwelijk. En als ze dat eenmaal weten, kruipen ze vaak uit hun schulp.”
Je bent iedere dag bezig om mensen te helpen aan een baan die echt bij hen past. Mag ik aannemen dat je zelf ook gelukkig wordt van je werk?
“Ja! Dit werk is mijn passie. Vooral het werken met mensen. Ze intrigeren mij. Dan zie ik weer een deelnemer met zóveel potentie. Hoe mooi is het dan dat ik door middel van vragen stellen die mensen een spiegel kan voorhouden? Dat ze eindelijk – soms na jaren – dat ‘AHA-moment’ beleven. Ik vind dat magisch. Dat geeft mij voldoening.”
Laten we een sprong maken naar de outplacementsector. Hoe heb je de branche zien veranderen de afgelopen jaren? Welke trends zie je?
“Ik heb het ontzettend zien veranderen. Vooral als ik het vergelijk met de tijd waarin ik zelf baas was. Ik heb toen zelf ook mensen moeten ontslaan en ken dus ook de andere kant van de tafel. Destijds was het gebruikelijk dat je een pak geld meekreeg en een ‘het ga je goed’.
Bedrijven zijn tegenwoordig veel pro-actiever. Ze houden zich bezig met vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers goede begeleiding krijgen als we ze moeten laten gaan? Of kunnen we de werknemer misschien onderbrengen op een andere afdeling? Ook zie ik dat bedrijven coaching steeds vaker gebruiken als unique selling point. Niet alleen om nieuwe werknemers te laten weten dat als ze ooit ontslagen worden, er dan goed voor hen gezorgd wordt. Maar ook zodat een werknemer niet tig jaar blijft zitten uit gemakzucht.
Steeds meer werkgevers zetten hun personeel aan het denken door middel van coaching. Is dit nog wat je wilt? Want als je in een baan zit die je niet oprecht leuk vindt, is dat niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je werkgever.
De digitalisatie heeft ook veel veranderd. Ik hoef als coach niet langer naar een kantoor, het kan allemaal online. Hoewel ik merk dat er soms nog behoefte is aan een persoonlijke ontmoeting, en die ruimte is er gelukkig ook. Maar de digitalisatie heeft coaching wel makkelijker en tijdbesparender gemaakt.
Tot slot is er nu de Wet verbetering poortwachter. Hierdoor wordt de werkgever gepusht om samen te werken met de werknemer. Waar je vroeger na twee jaar ziekte blij was dat je iemand eindelijk kon laten gaan, word je nu gedwongen mee te denken met je werknemers. Een goede ontwikkeling.”
Welke meerwaarde biedt Careerminds volgens jou ten opzichte van andere outplacementbedrijven?
“Bij Careerminds is het fijn dat er geen tijdsdruk is. Dus niet: “voor deze deelnemers heb je maar vijf uur de tijd.” Ze geven me de vrijheid én het vertrouwen om de situatie van deelnemers zelf in te schatten en dus zelf te beslissen hoe lang een deelnemer nodig heeft.
Ook vind ik het fantastisch dat deelnemers maar liefst drie maanden de tijd krijgen om te reageren op de eerste uitnodiging. Ik moet je eerlijk bekennen dat dat me in het begin vrij lang leek, maar in de praktijk blijkt het hard nodig. Als iemand ontzettend veel pijn heeft van het ontslag, zijn ze vaak de eerste maand nog boos en verdrietig, willen ze de tweede maand graag op vakantie om op te laden en kunnen we daarna vol energie aan de slag.”
Welk advies geef je aan bedrijven die nog twijfelen over een samenwerking met een outplacementbureau zoals Careerminds?
“Ik zeg altijd tegen bedrijven: investeer in je mensen. Je werknemers zijn de bouwstenen waarop je bedrijf rust. Als je geen aandacht aan hen besteedt, valt het als een kaartenhuis in elkaar.
En als je een werknemer moet laten gaan – om wat voor reden dan ook – denk dan ook aan je imago. Want mensen praten, vooral als ze hun baan kwijtraken. Welk beeld wil je dat er rond gaat over jouw bedrijf? Sta daar bij stil. Je wilt immers goede mensen blijven aantrekken. En onthoud: je werknemers hebben je bedrijf omhoog geholpen, dus wees eerlijk en help hen ook verder. Doe iets goeds.”
Wil je meer weten over outplacement en wat het kan betekenen voor jouw organisatie en werknemers? Of wil je sparren met Careerminds als outplacementpartner? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee.
Hulp nodig bij outplacement?
Bij Careerminds staan mensen op de eerste plaats. Daarom bieden wij gepersonaliseerde outplacementoplossingen voor leidingevenden op alle niveaus. Tegen lagere kosten en wereldwijd.