Vraag het aan de coach: interview met loopbaanadviseur Andrea Abernethy
December 10, 2024 written door Natascha Ossewaarde
Andrea Abernethy is een senior loopbaanadviseur bij Careerminds. Ze helpt deelnemers aan het outplacementprogramma bij hun loopbaantransitie en biedt ondersteuning en advies waar nodig. Zo helpt ze deelnemers een nieuwe, bevredigende baan te vinden die ze niet alleen leuk vinden, maar waarin ze ook volledig tot hun recht komen.
Andrea heeft twintig jaar ervaring in de onderwijssector, waarvan tien jaar met haar eigen bedrijf. Daarna heeft ze de overstap gemaakt naar werk als loopbaancoach. Sinds Andrea bij Careerminds werkt als loopbaanadviseur, heeft zij honderden Careerminds-deelnemers uit vele sectoren door het outplacementtraject gecoacht.
We hebben Andrea geïnterviewd om meer te weten te komen over haar coachingervaringen en adviezen. Ook krijgen we inzicht in haar rol, de diensten van Careerminds en de outplacementsector in het algemeen.
Laten we het over je rol hebben
1. Kun je meer vertellen over wat je rol als loopbaancoach bij Careerminds inhoudt?
Als loopbaanadviseur/coach bij Careerminds ondersteun ik deelnemers bij hun baantransitie nadat ze ontslagen zijn. Hun voormalige werkgever betaalt deze dienstverlening als onderdeel van de ontslagvergoeding. De programma’s van Careerminds omvatten zowel één-op-één coaching met mij of andere loopbaancoaches als de technologie op het Careerminds-platform. Als coach bied ik de aanmoediging, ondersteuning en hulpmiddelen die mensen nodig hebben voor een succesvolle loopbaantransitie.
Wanneer ik een deelnemer coach, begin ik meestal met het leren kennen van zijn of haar mentaliteit. Hebben ze het ontslag geaccepteerd, of zit er wellicht nog woede of wrok? Als hun instelling nog niet helemaal goed zit, voer ik gesprekken met ze en stel ik middelen voor om ze verder voor te bereiden op de baanzoektocht.
Als deelnemers klaar zijn om aan hun baanzoektocht te beginnen, bespreken we hun carrièredoelen om te bepalen hoe hun loopbaantransitie eruit zal zien. Nadat we hun doelen hebben vastgesteld, beginnen we te werken aan hun persoonlijke en professionele merk. Meestal door hun cv bij te werken en hun LinkedIn-profiel vervolgens te laten aansluiten op het bijgewerkte cv.
Ook ondersteun ik ze waar nodig. Denk aan strategische sollicitatiegesprekken voeren door middel van oefengesprekken, netwerkondersteuning, salarisonderhandelingen, tips voor het zoeken naar werk, het inzetten van LinkedIn en meer. Careerminds heeft bovendien geweldige webinars, lessen, video’s, podcasts en andere bronnen op hun online platform om deelnemers te ondersteunen naast de één-op-één loopbaancoaching. Vaak stel ik verschillende bronnen op het Careerminds platform voor om mijn adviezen en de suggesties uit mijn coachingsessies verder te versterken.
2. Kun je iets over je achtergrond vertellen voordat je bij Careerminds kwam werken? Welke invloed heeft dat op je huidige werk?
Voordat ik bij Careerminds kwam, lag het grootste deel van mijn professionele achtergrond in onderwijskundig leiderschap. Het hebben van een onderwijs-, trainings- en leiderschapsachtergrond is zeer nuttig bij het coachen van deelnemers bij loopbaantransities.
Ik heb er altijd van genoten om mensen te helpen groeien en leren. Of het nu gaat om het krijgen van onderwijs en het leren van nieuwe vaardigheden, of om te groeien en ontwikkelen in een carrière. Ik geniet ervan om relaties met mensen op te bouwen en te leren over hun carrière-ervaringen en -doelen.
Laten we het hebben over het werken met Careerminds
3. Wat kunnen deelnemers verwachten als ze met een Careerminds coach werken?
Careerminds heeft een geweldig team van ervaren coaches en professionals. Deelnemers die met een Careerminds coach werken, kunnen verwachten dat ze een ervaren en deskundige coach krijgen die hen echt wil ondersteunen. En die hen de tools zal bieden die ze nodig hebben om in een kortere tijd een baan te vinden dan wanneer ze de zoektocht zelf hadden gedaan.
Als loopbaancoach coachen we mensen in de loopbaantransitie, zodat we weten wat wel en niet werkt bij het zoeken naar een baan. Careerminds biedt daarnaast trainingen en blijft op de hoogte van de actuele wervingstrends op de markt.
4. Wat vind je het meest bevredigend aan het werken met deelnemers bij Careerminds?
Ik vind het leuk om deelnemers te helpen zichzelf de juiste vragen te stellen om te bepalen wat hen gelukkig zou maken in hun volgende carrièrestap. En natuurlijk om vervolgens een baan te vinden die ze leuk vinden. Ik heb zelf het geluk dat ik altijd banen heb gehad die ik leuk vind, zoals werken bij Careerminds. En het is mijn doel om anderen te helpen om ook een baan te vinden waarin ze goed gedijen en waar ze gelukkig van worden. Wanneer deelnemers een baan vinden waar ze plezier uit halen, excelleren ze vaak in hun carrière. We besteden allemaal simpelweg te veel tijd aan onze baan om niet te houden van het werk dat we doen.
Ik help deelnemers ook om in sollicitatiegesprekken belangrijke vragen te stellen over de bedrijfscultuur en het team, zodat ze een organisatie vinden waarin ze met plezier zullen werken. Een goede bedrijfscultuur en een samenwerkend en ondersteunend team zijn net zo belangrijk voor de baantevredenheid.
5. Welke memorabele momenten zijn je bijgebleven tijdens je coachingcarrière bij Careerminds? Welke succesverhalen van klanten blijven je inspireren in je werk?
Ik werk al ruim tien jaar bij Careerminds en was er al bij in de beginjaren van het bedrijf. Het was interessant om Careerminds te zien groeien en deel uit te maken van het team, terwijl het bedrijf extra bedrijven overnam. Het was spannend toen het bedrijf zich ook naar de wereldmarkt uitbreidde.
Ik heb het geluk gehad honderden deelnemers te mogen coachen met Careerminds. De deelnemers die me het meest bijgebleven zijn, zijn degenen die eerst sceptisch waren over de waarde van een loopbaancoach en een loopbaantransitieprogramma, en uiteindelijk heel dankbaar waren voor de hulp en ondersteuning. Zij vertelden me achteraf dat ze zonder dit Careerminds-programma waarschijnlijk niet zo succesvol zouden zijn geweest in het zoeken naar een nieuwe baan.
Laten we het hebben over Careerminds en de outplacementsector
6. Welke waarde heeft een outplacementdienst als Careerminds volgens jou voor deelnemers en bedrijven?
Careerminds biedt deelnemers ondersteuning en hulpmiddelen (zoals een bijgewerkt cv, LinkedIn-profielbranding en meer) die nodig zijn om succesvol te zijn bij het zoeken naar een baan. Deelnemers krijgen individuele één-op-één coaching, samen met hulpmiddelen, webinars en op maat gemaakte leerplannen op het Careerminds-platform.
Veel van mijn deelnemers vertellen me dat het zoeken naar een baan enorm is veranderd sinds ze voor het laatst naar een baan zochten. En dat het stressvol en verwarrend is dat er zoveel tegenstrijdige informatie op het internet te vinden is. Ze vinden het nuttig om met een ervaren coach te werken die uit ervaring weet wat wel en niet werkt bij het zoeken naar een baan.
7. Wat maakt Careerminds uniek vergeleken met andere outplacementaanbieders?
Ik ben van mening dat Careerminds zeer selectief is in de coaches die ze aan boord halen. Ze huren toegewijde, ervaren coaches in die een passie hebben voor coaching en het ondersteunen van deelnemers.
Careerminds heeft een zeer samenwerkend, deskundig team en een geweldige, gastvrije bedrijfscultuur. Te beginnen met onze fantastische directeur, Raymond Lee. Raymond, de coaches, het technische team, operations en marketing werken allemaal samen om onze deelnemers de best mogelijke ervaring te bieden. Zoals ik al eerder noemde, vinden onze coaches het écht belangrijk om deelnemers te helpen aan een baan die ze leuk vinden.
8. Welke trends merk je op in de outplacementsector en hoe bedrijven de ondersteuning bij loopbaantransities benaderen?
Ik heb gezien dat de outplacementbranche steeds vaker nieuwe technologische mogelijkheden en online coachingopties inzet om deelnemers te ondersteunen. Zoals het gebruik van AI in combinatie met één-op-één coachingsessies om deelnemers de best mogelijke hulpmiddelen te bieden om succesvol te zijn in hun loopbaantransities.
Ik krijg regelmatig deelnemers afkomstig uit bedrijven waar ik al eerder mee heb samengewerkt, en uiteraard ook nieuwe bedrijven. Ik geloof dus dat bedrijven inzien hoe belangrijk het is om een outplacementprogramma aan te bieden aan ontslagen werknemers.
Ik neem aan dat veel van de bedrijven van hun ontslagen werknemers te horen krijgen dat het Careerminds-programma zeer nuttig voor hen was en een positief verschil maakte in hun baanzoektocht.
Laten we het hebben over je advies aan deelnemers en bedrijven
9. Hoe zou je het helpen van deelnemers aanpakken die zich onzeker of ongerust voelen over een loopbaantransitie?
Als ik met een deelnemer praat die boos of ongerust is over zijn of haar carrièretransitie, begin ik met het opbouwen van een relatie met hem of haar. Ik luister en ontdek hoe ze over de transitie denken om te bepalen wat hun mindset is. Vervolgens beslis ik of ze wat meer tijd nodig hebben om eerst gevoelens en emoties te verwerken voordat ze op zoek gaan naar een baan, of dat ze er klaar voor zijn om direct aan hun carrièretransitie te beginnen.
Ik vertel vaak dat ik zelf ooit in een loopbaantransitie heb gezeten en dat ik elke dag deelnemers coach bij hun loopbaantransities. En ook dat de deelnemers meestal een baan vinden die zelfs beter bij hen past dan de baan waar ze ontslagen zijn. Of het nu gaat om een betere werk/privé balans, de afstand woon-werkverkeer, mogelijkheden voor thuiswerken, een hoger salaris, meer uitdaging of meer groeipotentie.
Ik probeer hun zelfvertrouwen te verbeteren en hen te helpen nadenken over hun eigen prestaties, unieke waardepropositie, voorkeuren en antipathieën, zodat ze hopelijk enthousiast worden over hun volgende carrièrestap. Iedereen bereikt dit punt op verschillende momenten, afhankelijk van hun persoonlijkheid, levensomstandigheden enzovoort.
Ik adviseer hen dat als ze hard werken aan hun baanzoektocht en gebruik maken van de ondersteuning en hulpmiddelen die ik bied, samen met de bronnen op het Careerminds-platform, ik er vertrouwen in heb dat ze snel een geweldige baan zullen vinden. Ik vertel hen uiteraard ook dat andere deelnemers elke dag fantastische banen binnenhalen.
Veel deelnemers maken zich zorgen dat er geen banen meer beschikbaar zijn, maar er zijn altijd vacatures. Omdat werknemers met pensioen gaan bijvoorbeeld, verhuizen, nieuwe functies creëren, enz. Ik leg ook uit dat een carrièretransitie soms een duwtje in de rug is om een nieuwe, meer uitdagende functie te proberen, wat vaak gebeurt!
10. Welk advies zou je geven aan bedrijven die twijfelen over een samenwerking met een outplacementbureau?
Ik zou adviseren om serieus te overwegen om hun ontslagen werknemers een outplacementprogramma aan te bieden. Bij voorkeur Careerminds, omdat zij – naar mijn mening – hoogwaardige ondersteuning en programma’s bieden en zich echt bekommeren om de uitkomsten van hun loopbaanbemiddeling.
Ontslagen werknemers voelen een scala aan emoties na een ontslag en hebben dan echt de steun en begeleiding nodig van een ervaren, gekwalificeerde coach om hen te helpen navigeren op de moeilijke arbeidsmarkt, om hun merk op te bouwen, zichzelf te onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt en uiteindelijk hun droombaan te bemachtigen.
Bij Careerminds bieden we toonaangevende outplacementdiensten met ongelooflijke resultaten voor ontslagen werknemers. Namelijk een betrokkenheidspercentage van 80 procent, een plaatsingspercentage van 95 procent en een tevredenheidspercentage van maar liefst 99 procent. Als je meer wilt weten over onze outplacementprogramma’s neem dan contact op met onze experts om te bespreken of Careerminds de juiste outplacementpartner is voor jouw organisatie.
Hulp nodig bij outplacement?
Bij Careerminds staan mensen op de eerste plaats. Daarom bieden wij gepersonaliseerde outplacementoplossingen voor leidingevenden op alle niveaus. Tegen lagere kosten en wereldwijd.