Hoe kies je de juiste outplacementcoaching?

Februari 28, 2024 door Maddy Fistonich

Als HR-professional krijg je vaak te maken met complexe beslissingen. Helaas zijn wijzigingen in het personeelsbestand, bijvoorbeeld door ontslagen, onvermijdelijk. Het is een grote verantwoordelijkheid om deze veranderingen goed te begeleiden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat vertrekkende werknemers succesvol verder kunnen met hun carrière en met een goed gevoel terugkijken op hun tijd bij jouw organisatie. Wie op het kruispunt van moeilijke beslissingen staat, voelt de noodzaak voor goede outplacementcoaching.

In dit artikel gaan we in op het principe van outplacementcoaching. Wat is outplacementcoaching en op welke wijze onderscheidt Careerminds zich met maatwerkondersteuning voor werknemers die aan de vooravond van een loopbaantransitie staan? Van de essentie van outplacementcoaching tot het laten zien van de kenmerkende kwaliteiten waarmee Careerminds zich onderscheidt: we gaan in op de specifieke kenmerken van onze aanpak en hoe deze zich vertaalt in praktijkervaringen van deelnemers.

We bespreken:

  • Definitie van outplacementcoaching
  • De rol van een outplacementcoach
  • Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een outplacementcoach
  • Careerminds’ aanpak bij outplacementcoaching
  • Voorbeelden uit het echte leven die illustreren hoe outplacementcoaching werkt

Wat is outplacementcoaching?

Outplacementcoaching is een specifieke vorm van loopbaanbegeleiding. Het is ontworpen om mensen te ondersteunen die uit dienst treden als gevolg van een reorganisatie, inkrimping of andere verandering in het personeelsbestand. Outplacementcoaching heeft primair tot doel om werknemers te helpen bij de uitdagingen die horen bij baanverlies, en hen te helpen succesvol over te stappen naar een nieuwe rol.

Dit type coaching (outplacement) erkent de emotionele en professionele impact van gedwongen ontslag en biedt individuen de nodige hulpmiddelen, strategieën en emotionele steun om deze overgangsperiode effectief door te komen.

Coaches bieden werknemers een ondersteunende omgeving waarin zij hun gevoelens kunnen verwerken, de uitdaging van verandering kunnen aangaan en het vertrouwen in hun professionele capaciteiten kunnen terugwinnen. Het is een holistische benadering waarin het naast praktische stappen ook draait om de persoonlijke reis van zelfontdekking en groei.

Welbeschouwd is outplacementcoaching een uitgebreid ondersteuningssysteem dat werknemers de vaardigheden, mentaliteit en middelen verschaft die nodig zijn om opnieuw succesvol te worden in een complexe arbeidsmarkt.

Wat doet een outplacement coach?

Outplacementcoaching is een onderdeel van het totale outplacementproces. Een belangrijk aspect van loopbaancoaching is het ontwikkelen van loopbaanstrategieën op maat voor het individu.

Coaches werken nauw samen met individuele medewerkers. Ze brengen hun vaardigheden, sterke punten en carrièredoelen in kaart en helpen bij het benoemen van passende sectoren en functies voor hun volgende carrièrestap. Met outplacementactiviteiten zoals het optimaliseren van cv’s en LinkedIn-profielen, sollicitatiegesprekken voorbereiden en hulp bij het netwerken, helpen outplacementcoaches de deelnemers met een effectieve arbeidsmarktpresentatie.

Bovendien bieden de coaches waardevolle inzichten in actuele trends op de arbeidsmarkt en in specifieke sectoren. Daardoor kunnen deelnemers weloverwogen beslissingen nemen over hun carrièrepad.

Waar moet je op letten bij een outplacementcoach?

Alle outplacementaanbieders willen hetzelfde bereiken: jouw boventallige werknemers in een nieuwe, goed passende baan plaatsen. Toch kan de methodologie achter de dienstverlening enorm verschillen. Zeker waar het outplacementcoaching betreft.

Bij het beoordelen van verschillende benaderingen van outplacementcoaching en het totaalproces zijn dit de zaken waarop je moet letten:

Expertise in het vakgebied van je keuze

Je wilt dat de outplacementcoach van je keuze diepgaande kennis van jouw branche of vakgebied heeft. Zoek naar coaches die specifieke kennis hebben van de eisen, uitdagingen en nuances die uniek zijn voor jouw organisatie en vertrekkende medewerkers. Wanneer de coach kennis heeft van trends en werkwijzen in jouw sector, zal hun begeleiding relevanter en meer op maat zijn. En dat verhoogt de kans op succes in de arbeidsmarkt.

Coaching en flexibiliteit op aanvraag

In de moderne arbeidsmarkt ligt het tempo hoog. Dat vereist flexibiliteit in coachingsdiensten. Wil een outplacementcoach echt van toegevoegde waarde zijn, dan moet deze ondersteuning bieden op aangeven van de deelnemer. De ondersteuning moet goed aansluiten op de behoeften van de betrokken werknemer en afgestemd zijn op diens agenda. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat de begeleiding op het juiste moment gegeven kan worden. Via persoonlijke ontmoetingen, online meetings, telefoongesprekken, of via e-mail, sms en online chats. Coaches die het belang van realtime ondersteuning begrijpen, zijn voor ontslagen werknemers een waardevolle schakel in de zoektocht naar een nieuwe baan.

Een vooruitstrevende en technisch onderlegde aanpak

In het huidige digitale tijdperk is een vooruitstrevende en technisch onderlegde aanpak cruciaal voor effectieve outplacementcoachingsdiensten. Zoek naar coaches die technologie gebruiken om innovatieve oplossingen te bieden, zoals virtuele carrièrebeurzen, online netwerkmogelijkheden, geavanceerde tools voor het zoeken naar werk en online software voor loopbaanbeheer om resultaten en gegevens te rapporteren.

Het vermogen om jouw specifieke wensen te begrijpen

Elke werknemer heeft een uniek loopbaantraject. Daarom werkt een one-size-fits-all aanpak niet in outplacementcoaching. Zoek een outplacementcoach die de tijd neemt om de specifieke wensen, doelen en persoonlijke omstandigheden van individuele deelnemers te doorgronden. Op die manier kan de coach maatwerkbegeleiding bieden en strategieën gebruiken die aansluiten bij de ambities en uitdagingen van de deelnemers. Dat leidt tot een effectievere loopbaantransitie die meer voldoening geeft.

Up-to-date kennis van de trends op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert voortdurend onder invloed van economische verschuivingen, technologische vooruitgang en trends in de sector. Een effectieve outplacementcoach blijft deze veranderingen voor en heeft actuele kennis van arbeidsmarkttrends. Dat stelt hem in staat relevante adviezen te geven over baankansen, veelgevraagde vaardigheden en nieuwe verwachtingspatronen van werkgevers. Daarmee geeft de coach de deelnemers een concurrentievoordeel in hun banenjacht.

Langdurige outplacementondersteuning

Houd rekening met de duur van de aangeboden outplacementdiensten. Een alomvattend programma moet voortdurende ondersteuning bieden. Het moet tegemoetkomen aan de veranderende behoeften van individuen naarmate zij de verschillende stadia van hun loopbaantransitie doorlopen. Veel outplacementbureaus bieden hun diensten slechts voor een beperkte tijd aan (meestal variërend van een paar weken tot een paar maanden ondersteuning). Weinig outplacementprogramma’s bieden, zoals Careerminds, ondersteuning tot aan plaatsing. Met een langdurig outplacementprogramma laat de outplacementaanbieder zien dat de betrokkenheid en samenwerking met elk individu voortduurt tot aan een succesvolle plaatsing in hun volgende functie.

Hoe ziet outplacementcoaching bij Careerminds eruit?

Bij Careerminds erkennen we het cruciale belang van maatwerk in outplacementprogramma’s. Onze filosofie draait om een mensgerichte aanpak waarin de behoeften van het individu centraal staan. We zetten ons in om elk individu een soepele overgang naar een nieuwe rol te garanderen.

Met deze mensgericht aanpak zijn we niet alleen onderscheidend, het zorgt er ook voor dat we onze diensten kosteneffectief kunnen leveren. We begrijpen dat een reorganisatie gepaard gaat met financiële afwegingen. Ons doel is om waarde te bieden met uitgebreide outplacementonopssingen, zonder onnodige financiële druk. Door ons te concentreren op het menseljke aspect van loopbaantransities bevorderen we niet alleen individueel succes, maar dragen we ook bij aan het algehele welzijn van je werknemers.

Laten we nu eens kijken naar de unieke kwaliteiten waarmee Careerminds zich onderscheidt op het gebied van outplacementcoachingsdiensten. En ook naar hoe onze onderscheidende aanpak zowel de organisatie als vertrekkende medewerkers ten goede kan komen.

Zo maakt Careerminds het verschil

Reorganisaties en carrièretransities zijn ingrijpend. Bij Careerminds staan wij jou en je werknemers bij in het transformatieproces.

Met een indrukwekkend plaatsingspercentage van 95 procent ervaren onze deelnemers een opmerkelijke ommekeer. Ze bemachtigen in slechts 11,5 weken een nieuwe – vaak betere – baan. Dat is drie keer sneller dan het landelijk gemiddelde. Dat we graag snel in actie komen, zie je terug in het feit dat alle deelnemers binnen 24 uur nadat ze in aanmerking komen voor outplacement contact hebben met hun loopbaancoach. Zo kunnen ze snel aan de slag om succesvol de arbeidsmarkt te betreden.

Kenmerkende factoren waarmee we ons onderscheiden van onze concurrenten zijn onder meer:

  • Onbeperkte ondersteuning: onze toewijding aan jouw succes is ongeëvenaard. Elke deelnemer in ons programma krijgt tot aan plaatsing onbeperkte ondersteuning van een betrokken coach en een team van experts. Dit niveau van gepersonaliseerde outplacementcoaching is vier keer uitgebreider dan wat je normaal gesproken aantreft in een gemiddeld outplacementprogramma.
  • Expert Branding: met onze deskundige aanpak tillen we het professionele merk van deelnemers naar een hoger niveau. Ons team van specialisten maakt voor alle deelnemers cv’s en LinkedIn-profielen. Dat versnelt hun overgang naar een nieuwe baan aanzienlijk.
  • Wereldwijde capaciteit: ons moderne mondiale model combineert consistente levering naadloos met lokale expertise in elke grote markt. Wereldwijd. Met deze unieke aanpak krijg je het beste van twee werelden: wereldwijd toepasbare strategieën op maat voor de specifieke dynamiek van jouw lokale arbeidsmarkt.
  • Realtime rapportage: met onze geavanceerde software voor loopbaaanbeheer krijg een uitgebreid beeld van onze voortgang. Je hebt 24/7 toegang en daarmee realtime inzicht in de resultaten en gegevens van je outplacementprogramma, evenals benchmarking, trends en best practices.
  • Echt partnerschap: we werken samen met jou aan oplossingen op maat voor deelnemers op elk niveau in je organisatie. Van individuele medewerkers tot leidinggevenden. Onze inzet op partnerschap zorgt ervoor dat jouw unieke behoeften en doelstellingen centraal staan ​​in onze op maat gemaakte strategieën.

Careerminds Outplacementcoaching: voorbeelden van deelnemers

We kunnen verder gaan met het beschrijven van de voordelen van onze outplacementcoaching. Maar het is ook waardevol om te zien hoe deze voordelen zich vertalen in tastbare ervaringen.

Bij Careerminds stemmen we onze diensten niet alleen af op de behoeften van jouw organisatie, maar ook op elke unieke deelnemer aan ons programma. Zo sluit ons programma goed aan bij de verschillende deelnemers, in verschillende levensfasen en met verschillende carrièrepaden. Dat garandeert persoonlijke ondersteuning voor elke unieke situatie.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van deelnemers om te laten zien op welke impactvolle wijze Careerminds solide ondersteuning heeft gegeven tijdens hun individuele loopbaantrajecten.

Voorbeeld #1: Steve, de kostwinnaar

Steve had een goed netwerk en was de kostwinner van het gezin. Hij kon het zich niet permitteren om twee tot drie weken te wachten op een gesprek met een loopbaancoach. Hij had de week erop al een sollicitatiegesprek, dus moest zo snel mogelijk beginnen met zijn outplacementcoaching. Voor Steve was het zeer waardevol om binnen 24 uur na zijn aanmelding al een 1-op-1-gesprek te hebben met zijn Careerminds-coach.

Voorbeeld #2: Mary, nieuw op de arbeidsmarkt

Mary had al twintig jaar niet meer gesolliciteerd en had moeite met de moderne tools die je tegenwoordig nodig hebt om een baan te vinden. Mary kreeg toestemming om drie keer per week met haar coach te praten tot het moment dat ze een baan had gevonden. Zo kreeg ze de steun die ze nodig had om haar (technische) sollicitatieskills te ontwikkelen en zich te presenteren als een goede kandidaat voor haar volgende functie.

Voorbeeld #3: Roberto, de stap naar pensioen

Roberto bevond zich op het punt van zijn carrière dat hij wilde afbouwen richting zijn pensioen. Daarom zocht hij naar een parttime baan en wilde hij hulp bij het schrijven van zijn LinkedIn-profiel. Roberto kreeg bij Careerminds zowel ondersteuning bij de overgang naar de pensioenleefstijl als loopbaancoaching. Die combinatie hielp hem de overstap te maken naar de volgende levensfase.

Deze voorbeelden laten zien dat we in onze outplacementcoaching altijd streven naar personalisatie. We onderkennen de verschillende behoeften en omstandigheden van elke deelnemer en gaan verder dan de one-size-fits-all aanpak. Dat maakt onze ondersteuning niet alleen effectief, maar ook betekenisvol op individueel niveau.

De verhalen van deelnemers maken duidelijk dat we bij Careerminds niet alleen maatwerkervaringen beloven, maar deze ook leveren. Zo transformeren we de loopbaantransitie van elke deelnemer in een impactvol traject op maat.

Outplacementcoaching: de belangrijkste punten

We hebben de complexe wereld van outplacementcoaching verkend, het belang ervan laten zien en een licht geworpen op wat Careerminds onderscheidend maakt.

Hier volgen enkele belangrijke punten:

Definitie van outplacementcoaching

Outplacementcoaching is een gespecialiseerde vorm van loopbaanbegeleiding die is ontworpen om individuen te ondersteunen bij de transitie uit hun huidige baan. Het primaire doel is om werknemers te helpen bij het succesvol omgaan met de uitdagingen van baanverlies en de transitie naar nieuwe kansen.

De rol van een outplacementcoach

Outplacementcoaches ontwikkelen gepersonaliseerde carrièrestrategieën, waarbij ze vaardigheden, sterke punten en carrièredoelen in kaart brengen. Diensten omvatten optimalisatie van cv’s en LinkedIn-profielen, voorbereiding van sollicitatiegesprekken en waardevolle inzichten in de huidige trends op de arbeidsmarkt.

Een outplacementcoach kiezen

Zoek naar gespecialiseerde expertise, on-demand coaching, een persoonlijke aanpak en langdurige begeleiding in outplacementprogramma’s. Outplacementcoaching is het meest effectief wanneer deze op onbeperkte basis wordt aangeboden zolang de deelnemer ondersteuning nodig en een nieuwe rol krijgt.

Careerminds’ aanpak bij outplacementcoaching

Careerminds outplacement biedt een mensgerichte aanpak met kosteneffectieve en uitgebreide outplacementoplossingen. Onze toewijding aan een sterk actieplan blijkt uit een plaatsingspercentage van 95 procent en onze deelnemers vinden een baan binnen gemiddeld 11,5 weken.
Careerminds is een toegewijde partner in het loopbaantransitietraject en biedt gepersonaliseerde, tijdige en effectieve outplacementcoaching. Door de unieke behoeften van elke deelnemer te begrijpen, gaat Careerminds verder dan de conventionele aanpak en levert het transformerende ervaringen die het transitietraject betekenisvol en impactvol maken voor elk betrokken individu.
Overweegt jouw organisatie outplacementdiensten? Klik dan hieronder om met onze experts in outplacementcoaching te spreken en te kijken of Careerminds de juiste parter is voor jouw organisatie.
Praat met een expert

Maddy Fistonich

Maddy Fistonich

Hulp nodig bij outplacement?

Bij Careerminds staan mensen op de eerste plaats. Daarom bieden wij gepersonaliseerde outplacementoplossingen voor leidingevenden op alle niveaus. Tegen lagere kosten en wereldwijd.

Praat met een expert

Aanmelden Contact