Top 5 beste outplacementbureaus van Nederland

Augustus 05, 2024 door Natascha Ossewaarde

Als je op zoek bent naar outplacement wil je weten wat de beste outplacementbureaus zijn. In Nederland is er op outplacementgebied voldoende keuze. Toch zijn er grote verschillen tussen de aanbieders. Deze top 5 beste outplacementbureaus is bedoeld om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw organisatie.

Het is slim om op tijd aanbieders te vergelijken. Meestal ontstaat de behoefte aan outplacement namelijk in een stressvolle periode. Je wilt je dan geen zorgen hoeven maken over het vergelijken van outplacementbedrijven.

Bij Careerminds zijn we graag open over wie onze concurrenten zijn en wat zij aanbieden. We gaan ze hier overigens niet onderling vergelijken, maar vinden het wel belangrijk om uit te leggen welke opties je hebt.

Houd er rekening mee dat het moeilijk is om een volledig beeld te krijgen van de outplacementdiensten van een aanbieder uit een lijst als deze. Zorg er dus voor dat je je eigen onderzoek doet naar de aanbieders die je overweegt. Alleen zo kun je de beste keuze maken voor jouw organisatie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een outplacementbureau?

Bij het bekijken van een lijst van outplacementbureaus is het lastig om te bepalen wat de topbedrijven onderscheidt van de rest. Om je te helpen bij het kiezen van het beste outplacementbedrijf voor jouw organisatie, leggen we beknopt uit waar je op kunt letten.

1. Hoe ziet het outplacementtraject eruit? Zijn het veel gezamenlijke workshops of is er individuele aandacht voor de deelnemers? Zoals persoonlijke loopbaancoaching, cv optimalisatie en sollicitatietraining?

2. Hoe goed is hun online portal? Is het gebruiksvriendelijk?

3. Hoe gespecialiseerd zijn de coaches? Kennen zij de branche of regio?

4. Hanteren ze een maximale termijn? Of bieden ze begeleiding tot aan plaatsing? Oftewel: gaan ze net zo lang door tot de deelnemers passend en betekenisvol werk hebben gevonden?

5. Hanteren ze retainerkosten? Of betaal je uitsluitend wanneer je hun diensten daadwerkelijk gebruikt?

6. Ondersteunt het outplacementbureau deelnemers van alle niveaus? Dus van junior medewerkers tot doorgewinterde leidinggevenden?

7. Zijn ze transparant over de resultaten en krijg je regelmatig een rapportage over de voortgang?

De beste outplacementbureaus van Nederland

We gaan de beste outplacementbureaus van Nederland doornemen. Te beginnen met ons eigen outplacementbureau ‘Careerminds’.

1. Careerminds

Allereerst, leuk dat je onze website gebruikt om je te verdiepen in de beste outplacementbureaus van Nederland. 

Je vindt op onze site veel bronnen die illustreren waarom we bovenaan deze lijst staan. De kern van wat ons onderscheidt van andere outplacementbureaus is als volgt:

  •       Wij combineren geavanceerde technologie met gepersonaliseerde, een-op-een carrière-begeleiding en jobcoaching. Daardoor krijgt iedereen een op maat gemaakte oplossing, of je nu een junior bent of een leidinggevende functie bekleedt.
  •       Eén van de belangrijkste onderscheidende factoren van Careerminds outplacement is dat we geen termijn hanteren. We begeleiden je ontslagen medewerkers “tot aan plaatsing”. Dus niet totdat het contract afloopt, maar totdat ze passend en betekenisvol werk hebben gevonden.
  •       We hebben lagere tarieven dan veel van onze concurrenten én vragen geen retainerkosten. Met andere woorden: je betaalt pas wanneer je onze diensten nodig hebt. We hanteren geen retainerkosten omdat we achter onze service staan en doorwerken tot de klus geklaard is.

Bij iets persoonlijks als het vinden van een nieuwe baan is het essentieel dat een outplacementbureau flexibel kan inspelen op de behoeften van individuen.

Bij Careerminds combineren we onbeperkte ondersteuning met ons virtuele outplacementplatform en eigen technologie. Evenals de hulp van een live coach die deelnemers begeleidt door elke stap van het proces. Deelnemers ontvangen uitgebreide e-learning trainingen, tools en gepersonaliseerde één-op-één coaching om hun cv’s te optimaliseren, de kansen van de arbeidsmarkt te doorzoeken, te netwerken, sociale accounts zoals LinkedIn bij te werken, en te solliciteren op banen die ze echt willen.

Careerminds benut de kracht van het internet om kosteneffectieve, wereldwijde outplacementdiensten aan te bieden aan klanten, ongeacht hun fysieke locatie. Met deze moderne, high-tech aanpak kunnen we overal zijn, terwijl we er ook voor zorgen dat onze service persoonlijk blijft.  

2. Randstad RiseSmart, onderdeel van Randstad Enterprise

Randstad RiseSmart (onderdeel van Randstad Enterprise) is – net als Careerminds – een moderne en snelgroeiende aanbieder van wereldwijde, eigentijdse outplacement- en HR-diensten. 

Randstad RiseSmart combineert eigentijdse oplossingen met een team van toegewijde en hooggekwalificeerde coachingprofessionals, wat resulteert in een vergelijkbare combinatie van menselijke touch en technologie.

De outplacementdiensten van Randstad RiseSmart vinden online plaats. Er wordt een team van 3 experts samengesteld die samen met de ontslagen werknemer aan de slag gaan om zo snel mogelijk passend werk te vinden. Een loopbaancoach, een personal branding specialist en een jobhunter. Daarnaast krijgt de werknemer onbeperkt toegang tot het online platform met tips, informatie en trainingen.

Deelnemers van Randstad RiseSmart worden alumni en blijven toegang houden tot het digitale platform, met de kennisbank, vacaturezoeker en up-to-date arbeidsmarktinformatie. Daarnaast hebben ze tot aan hun pensioen recht op een jaarlijks coachingsgesprek of cv-update.

3. ID Plein

Deze in Rotterdam gevestigde loopbaanspecialist biedt op ruim 200 locaties in Nederland outplacement aan. Outplacement is overigens onderdeel van hun totale dienstenpakket. Zo bieden zij ook re-integratie, arbeidsdeskundigonderzoek en jobcoaching.

Voor hun diensten zetten zij steeds de loopbaancoach in die de meeste kennis van zaken heeft, de regio en de branche kent, en werkt op basis van de best beschikbare kennis, met methoden en instrumenten die bewezen effectief zijn. Daarnaast werken zij ‘evidence based’. Dit betekent dat zij hun methoden baseren op wetenschappelijk bewijs, om zo de effectiviteit van hun coaching en begeleiding te maximaliseren.

Bij ID Plein geloven ze dat iedereen de architect van zijn eigen werk- en privéleven moet kunnen zijn. En dat alles onder hun motto “doen wat werkt, weten wat werkt”.

4. Different Coaching

Outplacementbureau Different Coaching uit Eindhoven kenmerkt zich door de uitstekende reviews. Different Coaching verzorgt al vele jaren outplacement in Eindhoven en verre omgeving, met extra veel kennis van de Brainport area. Als we de website mogen geloven noemen cliënten hen inspirerend, doelgericht en succesvol.

Different Coaching werkt uitsluitend met ervaren professionals, die geselecteerd worden op hun inspirerende en communicatieve vaardigheden, naast de benodigde coaching en psychologische achtergrond.

Als deelnemer word je tijdens het hele traject begeleid, van het verwerken van ontslag tot het vinden van een nieuwe baan en zelfs een eventuele contractonderhandeling. De outplacementdiensten van Different worden zowel in workshops als individueel gegeven.

5. Focus Nederland

Als dochteronderneming van HumanTotalCare biedt Focus outplacementdiensten aan door heel Nederland. Hun outplacementtrajecten zijn een combinatie van persoonlijke gesprekken, workshops en toegang tot een loopbaanportaal.  

De deelnemers krijgen 2 coaches toegewezen. Een adviseur die hen begeleidt en adviseert over passende functiemogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. En een jobsearcher die hen begeleidt bij het vinden van de juiste vacatures, netwerken en solliciteren. 

Focus werkt met vijf trajecten die verschillen in duur, intensiviteit en begeleidingsvormen. Deze trajecten houden rekening met de uitgangssituatie en wat er nodig is om zo snel en succesvol mogelijk een nieuwe baan te vinden.

Een outplacementbureau vs. de overheid

De meeste bedrijven die kiezen voor outplacement schakelen hiervoor een outplacementbureau in. Toch kun je als vertrekkend werknemer ook terecht bij de overheid. En wel bij één van de 35 Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s) die ons land telt. 

Deze RMT’s zijn een initiatief van onder andere de Rijksoverheid, het UWV, gemeenten, vakbonden en werkgeversorganisaties en opgericht tijdens de Coronapandemie. Deze dienst is bedoeld om werkloosheid zoveel mogelijk te voorkomen (of zo kort mogelijk te laten duren) en om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen.

Het RMT biedt kosteloze begeleiding bij het zoeken naar werk, loopbaanadvies, scholing en praktijkleren. Denk aan gesprekken met een loopbaancoach, een persoonlijkheidstest om te ontdekken welke baan bij je past, sollicitatietraining en concrete tips om het cv te verbeteren. Je kunt er terecht als je je werk en/of inkomen verliest of dreigt te verliezen. Ook mensen in de bijstand of mensen die niet-uitkeringsgerechtigd zijn kunnen gebruik maken van deze dienst.

Beste outplacementbureaus – samenvatting

Er zijn in Nederland enkele outplacementbureaus. Waarvan sommige zich volledig richten op outplacement (zoals Careerminds) en andere waarbij outplacement een onderdeel is van een breder dienstenpakket.

Als je op zoek bent naar het beste outplacementbureau om je vertrekkende werknemers te ondersteunen, raden we altijd aan om goede vragen te stellen, referenties op te vragen en een vrijblijvende kennismaking in te plannen. Zo kan je ontdekken of het bureau de juiste match is voor jouw organisatie.

Als je denkt dat Careerminds het juiste outplacementbedrijf is voor jouw organisatie, moedigen we je aan om dieper te duiken in de specificaties en successen van ons Careerminds outplacementprogramma.

Wil je meer informatie over outplacement of kennismaken met Careerminds? Neem contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee.

Natascha Ossewaarde

Natascha Ossewaarde

Als gediplomeerd journalist weet Natascha als geen ander hoe ze complexe teksten en vraagstukken kan vertalen naar begrijpelijke content. Tijdens haar opleiding liep ze o.a. stage bij het bedrijf achter de Nederlandse Carrièrebeurzen en schreef daar tientallen teksten over HR- en carrière-onderwerpen. Daarnaast is ze redactiecoördinator & editor geweest bij een uitgeverij van fiscale vakbladen en heeft ze als copywriter & SEO-specialist bij een marketingbureau gewerkt. Inmiddels runt Natascha twee eigen ondernemingen en helpt ze als freelance tekstschrijver uiteenlopende bedrijven aan kwalitatieve teksten en een betere vindbaarheid in zoekmachines.

Hulp nodig bij outplacement?

Bij Careerminds staan mensen op de eerste plaats. Daarom bieden wij gepersonaliseerde outplacementoplossingen voor leidingevenden op alle niveaus. Tegen lagere kosten en wereldwijd.

Praat met een expert

Aanmelden Contact